Ciufa

Cyperus esculentus

Familia: Cyperaceae

Genul: Cyperus

Specia: C. esculentus

Alte denumiri: iarba cu migdale.

Plantă erbacee perenă din flora spontană sau cultivată, de talie înaltă (poate atinge 90 cm), asemănătoare cu iarba.

Se cultivă pentru tuberculi.
Denumiri în alte limbi: yellow nutsedge/chufa sedge/tiger nut sedge (engleză), Erdmandel(gras)/Knöllchenzyperngras)/Tigernuss (germană),tigrismogyoró/földi mandula/mandulafű(maghiară), souchet comestible/souchet tubéreux/souchet sucré (franceză).

Klouschtergaart, Luxembourg

Comentarii

  1. Si se mananca tuberculii ? Prima oara vad asa ceva. Gradina manastirii e plina de plante ciudate :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Dani, tuberculii sunt comestibili (au un gust ce amintește de migdale). Pentru că nu cunosc planta (noroc cu numele de pe tăbliță:), am preferat să mă rezum la câteva informații de bază. (Dintr-un articol de pe net am aflat că în Elveția, de exemplu, e o buruiană invazivă, care dă bătăi de cap agricultorilor).
      Noroc cu Grădina Mănăstirii, descopăr plante noi :) Abia aștept vizita de luna viitoare!

      Ștergere
    2. Ca sa vezi, cresc " migdale " si in Elvetia :)

      Ștergere
    3. "Avem di tăti", vorba cântecului :) Noroc că se menționează numele plantei, că altfel aș pleca tare nedumerită din Grădină :)

      Ștergere
  2. Ciufa e o plantă care in alte țări se folosește ca socul la noi, de exemplu. In Spania e băutura răcoritoare a verii făcută în case din tuberculi, se numește "horchata de chufa", e toată vara in magazine. Salutare

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulțumesc mult, nu știam. Bănuiesc că are gust bun. :) Seară faină!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Brândușa de primăvară

Bulgărele de zăpadă/Călinul