Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 9 martie 2016

Pelinul alb

Artemisia absinthium


Familia: Asteraceae

Genul: Artemisia

Specia: A. absinthium

Plantă erbacee perenă înaltă (poate atinge 120 de cm), tonică, cu gust amar.

Perioada de înflorire: iulie-septembrie.
Florile, tulpinile tinere și frunzele (uscate) se folosesc la preparea infunziilor și tincturilor. Pentru informații despre acțiunile pelinului alb, indicațiile terapeutice, dar și precauții și contraindicații, vă recomand acest articol.

Pelinul se folosește (ca ingredient alături de fenicul, anason, și roiniță) la prepararea absintului.[1] Datorită aromei sale se utilizează și în cazul altor băuturi spirtoase (bitter, vermut, pelinkovac) și vinuri. [2]
 
În bucătărie se poate folosi în cantități mici pentru a condimenta carnea sau a da gust tocănițelor.[3]
Atenție, planta este toxică.
Denumiri în alte limbi: Absinthium/Absinthe wormwood/(Common) Wormwood (engleză), Wermut/Wermutkraut (germană), Fehér üröm/abszintüröm  (maghiară), (Grande) Absinthe (franceză).

Klouschtergaart, Luxembourg

Surse:
1. https://de.wikipedia.org/wiki/Wermutkraut
2https://en.wikipedia.org/wiki/Artemisia_absinthium
3. Kothe, W. Hans-Lexikon der Kräuter, KOMET Verlag GmbH, Köln, ISBN 978-3-86941-072-2

4 comentarii:

  1. Creste din abundenta la noi, dar nu se foloseste in bucatarie, sau cel putin n-am aflat eu inca vreo reteta. Am o radacina in gradina pe care sper sa o vad mare si frumoasa la vara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer, Dani, nici eu nu folosesc pelinul alb. Am gustat, ce-i drept, dar nu e pe placul meu. Ca sursă (pentru întrebuințări în bucătărie) am menționat un Lexicon de ierburi cumpărat din Germania.

      Ștergere
    2. sant reţete cu preparate din carne de gâsca, raţa ce-i drept in bucătăria ardelenească la care se foloseşte pelinul ca şi condiment!

      Ștergere