Arpagicul

Allium schoenoprasum

Familia: Amaryllidaceae

Genul: Allium

Specia: A. schoenoprasum

Plantă perenă, mică (10-30 cm), cu frunze tubulare, aromate și flori mov. Frunzele, asemănătoare cu cele ale usturoiului sălbatic (Allium vineale), au un gust fin de ceapă.

Perioada de înflorire: iunie-iulie.
Frunzele (de preferat proaspete) tocate mărunt se folosesc, ca și condiment, la diferite salate, supe, creme, paste, sosuri, tocane sau pentru decorarea mâncărurilor. Gustul arpagicului fiind foarte fin, nu se recomandă întrebuințarea împreună cu condimente cu arome dominante. De preferat ca frunzele să fie folosite nepreparate (prin fierbere sau prăjire se distruge gustul). 
Denumiri în alte limbi: chives (engleză), Schnittlauch/Graslauch (germană), metélőhagyma/snidling (maghiară), ciboulette (franceză).

Klouschtergaart Luxembourg

Comentarii

  1. Nu m-as da inapoi sa folosesc si florile in salata :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai dreptate, Dani, merg și florile; dau gust și culoare.
      Mie, personal, îmi plac frunzele :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Brândușa de primăvară

Bulgărele de zăpadă/Călinul