vineri, 5 aprilie 2013

Podbalul

Tussilago farfara

Familia: Asteraceae

Genul: Tussilago

Specia: T. farfara

Plantă perenă, cu flori galbene (de cca. 2 cm). Înflorește în februarie-martie, înainte de dezvoltarea frunzelor. Se aseamănă, oarecum, cu păpădia. 


Preferă locurile umede; e o plantă întâlnită  pe malul apelor, pe coastele erodate, râpoase, pe marginea drumului.


După Dr. Gerhard Madaus, numele genului provine din latinescul tussis (= tuse), la care se adaugă sufixul de la agere (= a îndepărta), tussilago însemnând, aproximativ,  care îndepărtează tusea. [1] Podbalul și preparatele din podbal tratează afecțiunile căilor respiratorii. 


Frunzele se folosesc în scopuri medicinale (se prepară siropuri, sucuri, ceaiuri, se folosesc la inhalații), dar și în bucătărie: sărmăluțele pot fi învelite în foi de podbal , se pot găti ciorbe, garnituri. Crude, se folosesc în salate. 

Atenție, dozele mari de pobdal sunt toxice.

 


Bibliografie:
1. http://212.185.118.226/publlehrbuch/xml/Frame.asp?D=13381344.xml&S=TUSSILAGO


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu