luni, 25 martie 2013

Usturoiul sălbatic

Allium vineale

Familia: Amaryllidaceae

Genul: Allium

Specia: A. vineale

Plantă erbacee care poate atinge 1m. În termeni populari i se mai spune și pur sau samurasla.[1]

Planta e menționată  în cartea publicată în 1588, "Silva Hercynia",  de Johannes Thal, medic și botanist german. Este descrisă în "Species Plantarum" de Carl Linnaeus, carte  apărută în 1753. [2]
Creşte în smocuri verzi la marginea drumului/câmpiilor, pe terenuri necultivate, în livezi. Se aseamănă cu iarba, dar are frunzele cilindrice, lungi, îngustate la vârf. Perioada de înflorire: iulie-august.
Este o buruiană comestibilă, gustul fiind mai fin și aroma mai discretă decât a usturoiului clasic. Frunzele se pot folosi în salate/paste crude în loc de usturoi sau ceapă, dar și în mâncarea gătită.
Usturoiul sălbatic nu trebuie confundat cu leurda (Allium ursinum). Sunt două specii diferite.
Denumiri în alte limbi: Wild garlic (engleză),  Weinberglauch (germană), Bajuszos hagyma (maghiară), Ail des vignes (franceză).
 
Bibliografie


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu