Măcrișul iepurelui

Rumex acetosella

Genul Rumex cuprinde aproximativ 200 de specii de plante anuale, bienale și perene. 

Măcrișul iepurelui, cunoscut  în termeni populari ca acriș, este o plantă erbacee cu frunze alungite, având un gust acrișor, care poate atinge o înălțime de 1m. Crește pe câmpii, pășuni, la marginea drumului.  Perioada de înflorire: mai-iunie.

Până-n Evul Mediu, în Europa măcrișul mare era o plantă cultivată[1] , astăzi e considerată  buruiană. Pe vremuri, frunzele erau consumate pentru prevenirea sau tratarea scorbutului, datorită conținutului ridicat de vitamina C.



Acrișul este comestibil, frunzele tinere se pot consuma crude în diferite salate, smoothie-uri, creme/paste sau preparate în ciorbe, omlete,  sosuri; se pot folosi chiar la condimentarea cărnii. Frunzele proaspăt culese sunt apreciate de copii.


Sucul plantei ajută la îndepărtarea petelor de cerneală și rugină de pe hainele de culoare deschisă, dar și a mucegaiului de pe mobilierul din răchită.[2]
 

Denumiri în alte limbi: Common Sorrel (engleză), Sauerampfer (germană), Mezei sóska (maghiară), Oseille comune (franceză).

 

Bibliografie:

1. http://www.kew.org/plants-fungi/Rumex-acetosa.htm
2. Kothe, W. Hans-Lexikon der Kräuter, KOMET Verlag GmbH, Köln, ISBN 978-3-86941-072-2  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Brândușa de primăvară

Bulgărele de zăpadă/Călinul