joi, 3 martie 2016

Floarea dragostei

Plumbago auriculata/Syn. Plumbago capensis

Familia: Plumbaginaceae

Genul:  Plumbago

Specia: P. auriculata

Cunoscută și sub numele de Floarea amorului sau Floarea care aduce dragoste, Plumbago auricata este o plantă tropicală originară din Africa de Sud, destul de populară ca plantă decorativă. Este un arbust ornamental cățărător, care poate atinge 3-6 m. Genul cuprinde aproximativ 20 de specii.
Denumirea generică, plumbago, de origine latină, este un cuvânt compus din termenii "plumbum"=plumb și "agere"=asemănător (nu este clar dacă se face referire la culoarea albastră-plumburie a florii, sau se referă la faptul că era considerată o plantă care ajuta la tratarea celor otrăviți cu plumb)[1] . Epitetul specific auriculata înseamnă "cu urechi" (referire la forma frunzelor)[2]

Perioada de înflorire: iunie-octombrie.
Denumiri în alte limbi: Blue/Cape plumbago, Cape leadwort (engleză), Kap-Bleiwurz (germană), Ólomvirág (maghiară), Plumbago du Cap/Dentelaire du Cap (franceză).
Fotografiile au fost realizate anul trecut în Grădina cu fluturi din Grevenmacher (L)

Surse:
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Plumbago
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Plumbago_auriculata  
 


2 comentarii:

  1. O floare atat de romantica ! La noi i se zice iasomie albastra, impropriu, caci din pacate e lipsita de parfum ...

    RăspundețiȘtergere
  2. E o floare extrem de iubită de...fluturi (cel puțin în Grădina cu fluturi) :) Nu știam că i se spune și iasomie albstră, uite, am mai învățat ceva :) Danke, Dani!

    RăspundețiȘtergere