Orhidee sălbatice

Himantoglossum hircinum 

(Syn. Himantoglossum caprinum[1] )

Familia: Orchidaceae

Genul: Himantoglossum

Specia:  H. hircinum 

Denumire populară: ouăle popii.[2]

Denumirea științifică a genului, himantoglossum, derivă din termenii grecești ίμάς himas = bandă, curea și γλώσσα glossum = limbă, iar epitetul specific, hircinum, din  latinescul hircus = țap.[3]


Este o plantă perenă cu o înălțime de aproximativ 30-60 cm, cu tulpina având o tentă pal-purpurie și 4-6 frunze oval-alungite. 

Florile verzi, cu pete sau dungi purpurii aduc a spic lung, cu miros puternic amintind de...țap.

Specia e o geofită.

De reținut, orhideele sălbatice sunt protejate prin lege atât în Germania, cât și în România.
Denumiri în alte limbi: Lizard-orchid, Lizard-flower (engleză), Bocks-Riemenzunge/Bocksorchis (germană), Bakbűzű sallangvirág/mediterrán sallangvirág (maghiară), Orchis bouc (franceză).
Recunosc, e primul an când mă-ntâlnesc cu orhideele sălbatice. Fotografiile din acest articol au fost făcute în Wellen-Germania, în perioada 12-18 mai 2015. Materialul despre orhideele sălbatice din Wasserliesch e încă în lucru :).

Update Am publicat, în sfârșit, materialul despre orhideele din Rezervația naturală Perfeist-Wasserliesch.

Bibliografie:

Comentarii

  1. Adica un fel de " Limba Tapului " Intotdeauna m-au fascinat florile verzi. Minunata ! Ma intreb daca la noi orhideele sunt protejate prin lege ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hm, în mod normal așa ar trebui să sune (la fel e în limbile germană și maghiară; în engleză s-a ales varianta de limba...șopârlei), dar în limba română am găsit denumirea mai neortodoxă...ouăle popii (am menționat și sursa:)) . Da, am citit un material conform căruia sunt plante protejate prin lege și în România (unii, prin definiție, nu respectă legea, dar asta e altă poveste).

      În Wellen aceste orhidee cresc la marginea drumului și mi-a fost mai ușor să le fotografiez; cele din Wasserliesch erau îngrădite și nu mă puteam apropia prea mult de ele.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Brândușa de primăvară

Bulgărele de zăpadă/Călinul