Salvia

Salvia officinalis

Familia: Lamiaceae

Genul: Salvia

Specia: S. officinalis


Denumirea botanică a genului, Salvia, este de proveniență latină: "salvus" înseamnă "însănătoșire" în traducere.[1]

Este o plantă de cultură. (În Germania și Luxemburg planta se vinde la ghiveci în Supermarketuri sau magazine cu produse Bio.) 



Este o plantă aromatică și medicinală cu gust ușor amărui, cu o întrebuințare vastă în bucătărie: se folosește la prepararea diferitelor salate (inclusiv de fructe), dressinguri, sosuri,  la condimentarea cărnurilor (în special de vițel, vită și porc, dar și  pasăre); se poate obține ulei și chiar oțet cu aromă de salvie
Frunzele sunt acoperite cu peri fini, de culoare alb-argintie și au calități antiseptice și astringente. 

În industria cosmetică se întrebuințează la preparearea apei de gură. Ca plantă medicinală, salvia - mai exact ceaiul de salvie - se recomandă pentru diferite afecțiuni atât intern, cât și extern. (Personal, pentru protecția gingiilor ronțăi frunze crude de salvie, mie îmi plac tare mult, dar...de gustibus non disputandum.)


Denumiri în alte limbi: Garden/Common/Kitchen/Culinary Sage (engleză), Echter/Garten-/Kuchen/Heil Salbei (germană), Kerti  zsálya (maghiară), Sauge (franceză).

Bibliografie:
1. Kothe, W. Hans-Lexikon der Kräuter, KOMET Verlag GmbH, Köln, ISBN 978-3-86941-072-2

Comentarii

  1. Ceai de salvie proaspata cu miere de albine ... sanatate curata. Am inmultit salvia in toata gradina :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, confirm. Si mie-mi place ceaiul (merge și fără miere, părerea mea; în principiu beau ceaiurile neîndulcite).

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Brândușa de primăvară

Bulgărele de zăpadă/Călinul