Salvia officinalis
Familia: Lamiaceae
Genul: Salvia
Specia: S. officinalis
Denumirea botanică a genului, Salvia, este de proveniență latină: "salvus" înseamnă "însănătoșire" în traducere.[1]
Este o plantă de cultură. (În Germania și Luxemburg planta se vinde la ghiveci în Supermarketuri sau magazine cu produse Bio.)
Frunzele sunt acoperite cu peri fini, de culoare alb-argintie și au calități antiseptice și astringente.
În industria cosmetică se întrebuințează la preparearea apei de gură. Ca plantă medicinală, salvia - mai exact ceaiul de salvie - se recomandă pentru diferite afecțiuni atât intern, cât și extern. (Personal, pentru protecția gingiilor ronțăi frunze crude de salvie, mie îmi plac tare mult, dar...de gustibus non disputandum.)
Denumiri în alte limbi: Garden/Common/Kitchen/Culinary Sage (engleză), Echter/Garten-/Kuchen/Heil Salbei (germană), Kerti zsálya (maghiară), Sauge (franceză).
Bibliografie:
1. Kothe, W. Hans-Lexikon der Kräuter, KOMET Verlag GmbH, Köln, ISBN 978-3-86941-072-2
Ceai de salvie proaspata cu miere de albine ... sanatate curata. Am inmultit salvia in toata gradina :)
RăspundețiȘtergereDa, confirm. Si mie-mi place ceaiul (merge și fără miere, părerea mea; în principiu beau ceaiurile neîndulcite).
RăspundețiȘtergere