duminică, 9 noiembrie 2014

Roua cerului/Drosera capensis

Subspecia  "Alba"


Este o capcană lipicioasă, o plantă carnivoră cu un aspect deosebit.

Prima menționare a plantei apare în cartea lui Johannes Burman, Rariorum Africanarum plantarum (din anul 1738), dedicată plantelor din Africa. Prima descriere oficială purtând numele actual îi este atribuită botanistului suedez Carl Linnaeus.[1]

Planta aparține Familiei Droseraceae. Denumirea botanică a genului, Drosera, provine din limba greacă δρόσος-drosos înseamnă "rouă"[2], iar cea a speciei, capensis, se datorează originii sale (regiunea Cap din Africa de Sud).[3]

Face parte din categoria plantelor decorative de interior mai puțin pretențioase.


Drosera capensis are frunzele acoperite cu tentacule (peri) ale căror părți grandulare secretă o substanță lipicioasă. Acest lipici se adună la capete sub forma unor...stropi de rouă. 


În momentul în care prada (insecte mici), atrasă de culoarea plantei și de picăturile care strălucesc în soare,  se așază pe frunză, rămâne lipită de tentacule. În cele din urmă prada este sufocată de perișori (în zbaterea lor, insectele se lipesc tot mai mult de tentacule) și digerată.   

Imaginea de mai jos îmi amintește de faimoasele hârtii de prins muște din casa bunicilor. Aceasta e varianta...eco:).Fotografiile au fost făcute în Grădina Botanică "Alexandru Borza" din Cluj-Napoca. 

Denumiri în alte limbi: Cape sundew (engleză), Kapp-Sonnentau (germană), Fokföldi harmatfű (maghiară), Droséra du Cap (franceză).

Bibliografie:

1. http://www.fleischfressendepflanzen.de/db/species.ffp?id=485
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Drosera  
3. http://de.wikipedia.org/wiki/Kap-Sonnentau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu