Physalis peruviana
E un fruct cam cât o roșie Cherry micuță, de culoare galben-portocalie, înconjurat de frunze-petale, cu o formă deosebită: arată ca un lampion :). Are un gust dulce-acrișor.
Denumirea botanică a genului, Physalis, provine din grecescul phusalis = vezică (datorită formei caliciului).[1]
Denumirea botanică a genului, Physalis, provine din grecescul phusalis = vezică (datorită formei caliciului).[1]
Fructele au un conținut ridicat de vitamina C (aprox. 43 mg/100gr), B1, provitamina A (Beta-caroten) și fier.[2]
Se consumă crude sau uscate; se folosesc în salate, la deserturi - inclusiv pentru ornare, dau o notă elegantă preparatelor.
Denumiri în alte limbi: Cape gooseberry/Peruvian groundcherry/Inca berry/Aztec berry (engleză), Kapstachelbeere/Peruanische Blasenkirshe/Andenbeere/Andenkirsche/Judenkirsche (germană), Földicseresznye/hólyagcseresznye/zsidócseresznye (maghiară), Coqueret du Pérou/Groseille du Cap/Amour en cage/Lanterne chinoise (franceză).
Bibliografie:
1. http://fr.wikipedia.org/wiki/Physalis
2. http://de.wikipedia.org/wiki/Kapstachelbeere
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu