miercuri, 12 noiembrie 2014

Agava

Agave americana

Familia: Agavaceae. 
Origine: Mexic.

Denumirea botanică a genului, Agave, derivă din greaca veche (Agauos) latinizată agavus, însemnând eminent, distins, ilustru.[1]

Este una dintre numeroasele specii de plante descrise de botanistul suedez  Carl Linnaeus în lucrarea sa Species Plantarum, publicată în anul 1753.[2]


Genul Agave cuprinde în jur de 300 de specii de monocotiledonate monocarpice, adică fiecare individ înflorește și fructifică o singură dată, după care se usucă, epuizat de efortul nutritiv necesar formării inflorescenței, care poate atinge o înălțime de până la 6-8 m. Când cresc in situ (în mediul lor de origine), exemplarele de agave înfloresc după 5-10 ani, în condiții ex situ (în condiții protejate) după aproximativ 20-30 de ani.

Nu sunt doar plante ornamentale, seva colectată de la diverse specii de agave (aguamiel) este o alternativă pentru apă și zahăr în condițiile de semideșert. Știați că Tequila se obține din sucul inflorescenței aparținând speciei Agave tequiliana?

Atenție: sucul diferitelor specii de Agave poate provoca dermatite de contact.

Fotografia este făcută în Grădina botanică "Alexandru Borza" din Cluj-Napoca; o parte din informații sunt de pe plăcuța din apropiere plantei. Conform acesteia, planta din imagine are o vechime de peste 30 de ani.

Pentru cei interesați, în Muzeul botanic din Cluj  este expus un exemplar de Agave americana care a inflorit în anul 1977, a cărei tijă floriferă atinge aproape 5m.

Denumiri în alte limbi: Centuryplant/Maguey/American aloe (engleză), Amerikanische Agave (germană), Közönséges agávé (maghiară), Agave américain/Agave d'Amérique (franceză).

Bibliografie:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu