marți, 12 mai 2015

Chionodoxa

Chionodoxa Boissier

Familia: Asparagaceae  

Subfamilia: Scilloideae

Genul: Chionodoxa  

Denumire populară: Gloria zăpezii.[1]


Denumirea științifică a genului, Chionodoxa, derivă din termenii de origine greacă chion="zăpadă" și doxa (δόξα)="strălucire, glorie, mândrie".[2]

Prima descriere a Chionodoxa luciliae  i se atribuie botanistului elvețian Pierre Edmond Boissier (1844).  

Plantă perenă bulboasă, rezistentă la frig, cu 6 petale de culoare albastră-violet (mai rar albă sau roz), având mijlocul alb. Face parte din categoria florilor de primăvară timpurie. 

Poate atinge 10-20 cm.

Perioada de înflorire: februarie-aprilie. 

Se confundă adesea cu viorelele. Se înmulțește rapid, semințele fiind uneori purtate de vânt și "plantate" în grădinile din împrejurime :). Iată dovada:
 

Este o plantă nepretențioasă, preferă locurile însorite sau semiumbrite. Face echipă bună cu lalelelezambilele și anemonele de primăvară (cel puțin în grădina noastră :). Se poate cultiva și ca plantă de apartament, în ghiveci.

Este o plantă decorativă des întâlnită și prin parcuri; chionodoxa poate forma adevărate covorașe albastre-liliachii. Următoarele 2 fotografii au fost făcute în Parcul din Luxembourg: 

Denumiri în alte limbi: Glory-of-the-snow (engleză), Sterhyazinthen/Schneeglanz/Schneestolz/Schneeruhm (germană), Hófény (maghiară), Gloire des neiges (franceză).
Fotografiile au fost făcute în 2 țări (Germania și Luxemburg) și 3 localități Wellen, Grevenmacher și Luxemburg.

Bibliografie:


2 comentarii:

  1. Superb albastru ! Macar de s-ar inmulti si la mine, am cateva iesite din bulbi, dar la mine se comporta invers, in fiecare an dispare cate una.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mul'umesc, Dani! Hm, te pomenești că ce dispare la tine, apare la mine? :))))

      Ștergere