luni, 8 decembrie 2014

Helleborus niger

Familia: Rarunculaceae

Genul: Helleborus

Specia: H. niger

Denumiri populare: Spânzul, Trandafirul iernii, Trandafirul Crăciunului, Trandafir de Crăciun.

Denumirea știinficiă a genului, Helleborus, derivă din grecescul "elein" = a răni, a vătăma și "bora"= hrană, mâncare (în traducere aproximativă hrană otrăvitoare), indicând natura toxică a plantei. Epitetul specific, niger, se referă la culoarea închisă (neagră) a rădăcinii plantei.[1]
 


Se numără printre puținele flori care aduc un strop de culoare grădinilor, care-de obicei- intră într-o stare de hibernare în această perioadă.  Nu sunt doar flori de grădină, sunt vândute și ca plante de apartament, la ghiveci; sunt foarte îndrăgite în Germania și Luxemburg.

Deși seamănă cu un trandafir sălbatic și poartă numele de Trandafirul Crăciunului în diferite limbi, aparține Familiei de plante Rarunculaceae, nu Rosaceae. 

Este o plantă perenă robustă, erbacee cu o înălțime de 10-30 cm, rezistentă la temperaturi scăzute.
 
Perioada de înflorire: decembrie (perioada Crăciunului) - începutul primăverii. Florile sunt de culoare albă, în formă de farfurie.

 Atenție, planta este toxică!


Denumiri în alte limbi: Christmas rose/Black hellebore (engleză), Christrosen/Schneerosen/Lenzrosen (germană), Fekete hunyor/Karácsonyi rózsa  (maghiară), Hellébores/Rose de Noël blanche (franceză).

Fotografii din Grădina din Grevenmacher (L).

Bibliografie:
1.http://www.botanical.com/botanical/mgmh/h/helbla14.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu