Castanul comestibil

Castanea sativa

Familia: Fagaceae

Genul: Castanea

Specia: C. sativa


Castanul comestibil sau castanul dulce, cum mai este cunoscut, este un arbore de dimensiuni mari, cu o înălțime ce poate atinge 20-35 m. 

Denumirea științifică a genului, Castanea, este de origine latină și înseamnă "castan", iar  termenul "sativa", tot de origine latină = "cultivat de om".[1]

Se cultivă în diferite zone ale Europei, inclusiv în România, în special în județul Maramureș. Baia Mare este orașul renumit pentru organizarea anuală a Sărbătorii castanelor.


Castanul poate trăi până la 500-600 de ani.[2]

Înflorește în perioada iunie-iulie, mai târziu decât celelalte specii de castan.

Arborele se cultivă atât pentru fructele sale, cât și pentru lemn. Fructele sunt comestibile: pot fi consumate coapte, fierte, sub formă de piure, cremă, supă-cremă, se folosesc ca ingredient în diferite produse de ciocolată, și chiar ca garnitură la carne (în Germania, cu siguranță). Mierea de castan are o aromă intensă, cu gust ușor amărui.

Din lemn se fabrică mobilă, butoaie, grinzi de acoperiș.


Indicații terapeutice 
Castanele se recomandă în diferite afecțiuni și sunt contraindicate obezilor și bolnavilor de diabet. Pentru mai multe informații vă recomand  acest articol.

Denumiri în alte limbi: Sweet chestnut/European chestnut (engleză), Edelkastanie/Esskastanie (germană), Szelídgesztenye/Édes gesztenye (maghiară), Châtaigne/Maroon (franceză).

Fotografia cu fructul necopt a fost făcută la Freilichtmuseum  Roscheider Hof-Konz, Germania.

Bibliografie:
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Castanea_sativa
2. http://de.wikipedia.org/wiki/Edelkastanie 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Brândușa de primăvară

Bulgărele de zăpadă/Călinul