Mimoza

Mimosa pudica

Mimosa pudica este una dintre cele 500 de specii de Mimoze cultivate ca plante ornamentale de interior. [1] Este originară din America de Sud și America Centrală. Apare menționată prima oară în lucrarea Species Plantarum de Carl Linnaeus în 1753.[2]

Este o plantă perenă, anuală. Aparține familiei Fabaceae (Leguminosae), subfamilia Mimosoideae. [3] Epitetul specific, pudica, este de origine latină; tradusă în limba română înseamnă rușinos, sfios, timid.
 

Planta este extrem de...sensibilă la atingere, temperaturi scăzute, lumină insuficientă: frunzele (compuse) se "mișcă", se strâng, revenindu-și în timp la forma inițială. De aici și expresia: sensibil(ă) ca o mimoză :).


Florile sunt de culoare roz-mov, rotunde, asemănătoare oarecum cu florile de păpădie. Planta preferă locurile luminoase, temperaturile mai ridicate (20-23 de grade) și o umiditate moderată (nu trebuie udată excesiv). Se înmulțește prin semințe. 
Botanistul englez Joseph Banks a fost primul care a adus semințele plantei în Europa. [3]

Cu câțiva ani în urmă am avut și eu mimoza mea la ghiveci; din păcate n-a supraviețuit iernii din Petroșani (pe atunci locuiam în acel oraș).
  



Denumiri în alte limbi: Sensitive plant/Sleepy plant/Touch-me-not (engleză), Die Mimose/ Schamhafte Sinnpflanze (germană), Szemérmes/Valódi mimóza (maghiară), Le mimosa pudique (franceză).


Fotografiile le-am făcut la 23 septembrie, 2014, în Serele mici ale Grădinii Botanice "Alexandru Borza" din Cluj-Napoca.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Brândușa de primăvară

Bulgărele de zăpadă/Călinul