Brândușa de primăvară

Crocus heuffelianus

Familia: Iridaceae

Genul: Crocus

Specia: C. heuffelianus

Brândușa de primăvară este o plantă erbacee perenă scundă, cu frunzulițe alungite, înguste. Firave, colorate, florile anunță venirea primăverii, alături de ghiocei și anemonele de iarnă. Răsar de la sfârșitul lunii februarie, în pâlcuri.



Aparține familiei Iridaceae. Denumirea genului, Crocus, derivă din grecescul κρόκος (krokos) [1], înseamnă "fir" (se referă la forma pistilului florii). [2]


Epitetul specific heuffelianus poartă numele medicului și botanistului Heuffel János (Johann A. Heuffel/Ioan Heuffel).[3]


Florile, la început sub formă de tub, apoi în formă de cupă, sunt de diferite culori (de regulă o singură floare pe tulpină), având 6 petale și 3 stamine.


Culese, florile nu rezistă mult, se ofilesc; de aceea cultivate în grădină sau în ghiveci ne încântă privirea și creează bună dispoziție o perioadă mai îndelungată.


Cresc în solul bogat în humus, preferă locurile calde și însorite. 



Denumiri în alte limbi:Crocus (engleză), Frühlings-Krokus/Frühlings-Safran (germană), Kárpáti sáfrány/Krókusz (maghiară), Crocus (franceză).


De reținut, există și brândușa de toamnă  (Colchium autumnale), care aparține unei alte familii de plante, cea a Colchicaceaeelor, deși cele două plante sunt adesea considerate "surori".

O altă specie care aparține tot de familia Iridaceae este Șofranul (Crocus sativus), o plantă mediteraneană din care se extrage cel mai scump condiment din lume. 


 
Bibliografie:

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Crocus
2. http://erdelyinimrod.ro/html/archivum/153
3. http://de.wikipedia.org/wiki/Johann_Heuffel 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bulgărele de zăpadă/Călinul