Ficus carica
Recunosc, eram mare amatoare de smochine uscate până
să descopăr fructul crud. Prima dată cred că am cumpărat mai mult pentru forma ei (seamănă cu un...strop uriaș).
Smochinul a fost printre primele plante cultivate de
om. Se crede că e originar din Asia. În antichitate se consuma pentru
combaterea stării de epuizare; era o delicatesă a faraonilor.
Fructele sunt o sursă bună
de magneziu și au vitaminele A, B și C, dar și minerale (kaliu și zinc). Atenție la
conținutul ridicat de zahăr, în special în cazul smochinelor uscate! Crude sau uscate, fructele au proprietăţi diuretice
și laxative.
Smochinul este menționat și în Biblie (unii cred că
fructul oprit ales de Eva era mai degrabă o smochină decât un măr).
Platon credea că
smochinele îmbunătățesc performanțele atleților. O poveste spune că, odată,
guvernul elen a interzis exportul de smochine pentru a se asigura de victoria
atleților greci la Jocurile Olimpice.
Denumiri în alte limbi: Fig (engleză), Feige (germană), Füge (maghiară), Figue (franceză).
Iubitele smochine :) Cand le-am mancat pentru prima oara proaspete m-am facut de ras, le-am infulecat cu tot cu coaja :)
RăspundețiȘtergereNicio problemă, eu m-am încăpățânat să mănânc Litchii cu sâmbure cu tot (după ce i-am curățat), noroc că n-am insistat prea mult )))
RăspundețiȘtergere