Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 26 iunie 2013

Căldărușa

Aquilegia vulgaris


Denumirea botanică a genului, Aquilegia, derivă din latinescul aquila=vultur. Numele se datorează formei deosebite ale petalelor florilor care se aseamănă cu ghearele vulturului.[1]


Genul cuprinde 60-70 de specii. Denumirea speciei, vulgaris, este tot de origine latină, înseamnă comun.


Căldărușa, cunoscută și sub numele de Candeluță, Cinci-clopoței, Cinci-coade, Clopoței-cornuți este o plantă perenă, cu flori albastre (rareori albe sau roșiatice), cu o înălțime de 30-50cm. În mod spontan, căldărușele cresc la munte, în poieni, fânețe sau liziere de pădure și înfloresc în perioada mai-iunie. 


Pentru cultivare se pot achiziționa diferite soiuri, de felurite forme și culori (există flori într-o singură nuanță, în  două culori, cu flori simple sau duble și chiar și soiuri pitice, de rocărie). Florile preferă locurile luminoase, semiumbrite și solul bine drenat. Sunt plante foarte rezistente, ușor de crescut.


Denumiri în alte limbi: Granny's Bonnet, Columbine (engleză), Gewöhnliche/Wald Akelei (germană), Közönséges harangláb, Sasfű (maghiară), Ancolie commune (franceză).

Despre simbolismul căldărușei puteți citi un articol (în limba engleză) aici.

Bibliografie:

4 comentarii:

  1. N-ai cum să nu le îndrăgești :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoase Cladarusele. Anul aceta am pus si eu cateva in gradina si spre surprinderea mea au inflorit. E drept ca floarea nu tine mult dar repeta inflorirea o perioada destul de lunga...

    RăspundețiȘtergere