sâmbătă, 9 mai 2015

Liliacul mov

Syringa vulgaris

În a doua duminică a lunii mai în Germania se serbează Ziua Mamei (Muttertag).  Sărbătoarea nu are nicio legătură cu 8 Martie, Ziua internațională a Femeii. Pe lângă cadourile alese cu mult drag, mamele primesc în această zi și un buchet de flori, de cele mai multe ori de liliac.


Anul acesta liliacul alb a înflorit ceva mai devreme, așa că a ajuns pe blog înaintea celui mov, care, pare-se, a așteptat momentul potrivit pentru a ajunge în glastra mămicilor :) .

La mulți ani frumoși mamelor de pretutindeni!
Denumiri în alte limbi: Lilac (engleză),  Flieder (germană), orgona (maghiară), Lilas (franceză). 


Fotografiile au fost făcute în Grevenmacher (Luxemburg) și Wellen (Germania).
6 comentarii:

 1. Intotdeauna m-au fascinat ciorchinii de flori ... In Grecia i se spune " pashalia ", adica un fel de floarea pastelui si multa lume il confunda cu glicina :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Liliacul mi-a plăcut dintotdeauna datorită parfumului inconfundabil. În clasa a VI-a am plantat în grădina din jurul blocului un liliac alb și unul mov (i-am adus de la o colegă care stătea la casă). Cel alb n-a rezistat (fetița care l-a rupt a recunoscut și și-a cerut scuze :), cel mov trăiește și acum. Nu mai locuim de ani buni acolo, dar de fiecare dată când ajung în orașul meu natal, îmi vizitez plăntuța, îi zâmbesc și-i dau întâlnire la anul :))

   Sincer, glicina aduce a salcie, dar na :)

   Ștergere
  2. Ce poveste frumoasa ! Sa va intalniti multe primaveri de acum incolo !

   Ștergere
  3. Da, am amintiri tare faine legate de copilărie/adolescență. Data viitoare am să fac o poză cu liliacul meu )

   Ștergere
  4. Și mie îmi place liliacul :) La maxim!!! Sper să nu-l strice ploaia, care la noi cade la ora asta „cu găleata”.

   Ștergere
  5. La noi a plouat ieri, așa, ca să-mi dea planurile peste cap :) Eu am avut probleme cu florile de măr din cauza vremii. Urmează să fac o selecție și să le prezint pe blog.

   Ștergere