vineri, 25 martie 2016

Pomul de Paște

De sezon


Alte denumiri: copacul de Paște, copacul cu ouă.

Arbust decorativ, de înălțime variabilă. Aproape de nelipsit din grădinile din Germania și Luxembourg. 

Perioada de "înflorire": martie-aprilie, în funcție de Sărbătorile de Paști.
Nepretențios, preferă ideile creative și suportă obiectivele aparatelor foto. Asigură buna dipoziție și aduce un zâmbet pe buze, în ciuda vremii (și vremurilor) neprietenoase.

Denumiri în alte limbi: Easter egg  tree (engleză), Osterbaum/Eierbaum (germană), húsvéti tojásfa (maghiară), arbre de Pâques (franceză).

Wellen (D)

joi, 24 martie 2016

Untișorul

Ficaria verna /Syn. Ranunculus ficaria[1]

Familia: Ranunculaceae

Genul: Ficaria

Specia: F.verna 

A trecut ceva timp de când am scris prima oară despre untișor, nu-i așa?
Pentru că perioada de înflorire tocmai a început, m-am gândit că s-ar cuveni să fie vedetă pentru o zi :)
Denumiri în alte limbi: lesser celandine/fig buttercup (engleză), Scharbockskraut (germană), salátaboglárka (maghiară), ficaire (fausse-renoncule)/petite Chélidoine (franceză).
Wellen (D)

Sursă:
1. https://de.wikipedia.org/wiki/Scharbockskraut

marți, 22 martie 2016

Frisée Wallone

Cichorium endivia


Familia: Asteraceae

Genul: Cichorium

Specia: C.endivia

Alte denumiri:  andiva creață, salata franțuzească.[1]

Genul Cichorium cuprinde 10 specii[2], printre care se numără și Cicoarea-Cichorium intybus, plantă perenă comestibilă.  
Denumiri în alte limbi: curly endive/frisée (engleză), Frisée-Salat (germană), endíviasaláta (maghiară), chicorée frisée (franceză).

Klouschtergaart, Luxembourg

Surse:
1.http://www.gazetadeagricultura.info/plante/legume/593-salata/17386-frisee-sau-andiva-creata-belgiana.html
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Cichorium 

vineri, 18 martie 2016

Crușățea

Barbarea vulgaris

Familia: Brassicaceae

Genul: Barbarea

Specia: B. vulgaris

Denumiri populare: crușățea de câmp[1], reg. bărbușoară.[2]

Plantă ierboasă, bienală, de talie înaltă (poate atinge 1m), din familia Crucifere (Brassicaceae). Plantele aparținând acestei familii au flori cu petale aranjate  în formă de cruce.

Denumirea științifică a genului, barbarea, derivă din numele Sfintei Barbara (Sf. Varvara), patroana minerilor, iar epitetul specific vulgaris, de origine latină, înseamnă "comun".[3]

Perioada de înflorire: aprilie-iulie.
Barbarea vulgaris este o plantă comestibilă. Frunzele-recoltate înainte de înflorire (decembrie-martie)-se pot consuma crude (adăugate la diferite salate) sau preparate (de exemplu, în amestec cu frunzele de spanac).[4]  
Frunzele de crușățea au un conținut ridicat de vitamina C.
Denumiri în alte limbi: bittercress (engleză), Barbarakraut/Winterkresse (germană), közönséges borbálafű (maghiară), barbarée commune/herbe de Sainte-Barbe (franceză).

Klouschtergaart, Luxembourg 

Surse:
1.https://ro.wikipedia.org/wiki/Nume_alternative_rom%C3%A2ne%C8%99ti_de_plante
2.https://dexonline.ro/definitie/cru%C8%99%C4%83%C8%9Bea/paradigma
3.https://en.wikipedia.org/wiki/Barbarea_vulgaris
4. Kothe, W. Hans-Lexikon der Kräuter, KOMET Verlag GmbH, Köln, ISBN 978-3-86941-072-2  

miercuri, 16 martie 2016

Cânepa

Cannabis

Familia: Canabaceae

Genul: Cannabis

Specia: C. sativa

Plantă erbacee anuală cu talie înaltă (3-5 m), cânepa este una dintre cele mai vechi plante cultivate în România (de peste 2000 de ani), în special pentru obținerea de fibre utilizate la confecționarea articolelor vestimentare. [1]
Dacă pe vremea bunicilor cultivarea cânepei nu ridica nicio problemă, astăzi ea este strict reglementată.

Acest cannabis crește cât se poate de legal în Jardin botanique du Montet, Nancy-Franța. 

Denumiri în alte limbi: cannabis (engleză), Hanf (germană), kender (maghiară), chanvre cultivé (franceză).
 
Sursă:
1.http://www.revista-ferma.ro/articole-tehnologii-agricole/canepa-cannabis-sativa-l.html

luni, 14 martie 2016

Ceapa egipteană

Allium cepa var. proliferum


Familia: Amaryllidaceae

Genul: Allium

Specia: A. cepa (var. proliferum)

Cu ceapa egipteană m-am întânit pentru prima oară anul trecut, în Klouschtergaart Luxembourg.

Mi-au atras atenția forma ei, și numele destul de haios: Etagenzwiebel, adică un fel de...ceapă-etajată (soiul Kruuchtner ennen uewen). Particularitatea acestei cepe este că în vârful tijei florale are bulbi.
Denumiri în alte limbi:  Egyptian onion/tree onion (engleză), Etagenzwiebel/Luftzwiebel (germană), egyiptomi hagyma (maghiară), oignon rocambole (franceză).

Klouschtergaart, Luxembourg


vineri, 11 martie 2016

Arpagicul

Allium schoenoprasum

Familia: Amaryllidaceae

Genul: Allium

Specia: A. schoenoprasum

Plantă perenă, mică (10-30 cm), cu frunze tubulare, aromate și flori mov. Frunzele, asemănătoare cu cele ale usturoiului sălbatic (Allium vineale), au un gust fin de ceapă.

Perioada de înflorire: iunie-iulie.
Frunzele (de preferat proaspete) tocate mărunt se folosesc, ca și condiment, la diferite salate, supe, creme, paste, sosuri, tocane sau pentru decorarea mâncărurilor. Gustul arpagicului fiind foarte fin, nu se recomandă întrebuințarea împreună cu condimente cu arome dominante. De preferat ca frunzele să fie folosite nepreparate (prin fierbere sau prăjire se distruge gustul). 
Denumiri în alte limbi: chives (engleză), Schnittlauch/Graslauch (germană), metélőhagyma/snidling (maghiară), ciboulette (franceză).

Klouschtergaart Luxembourg


joi, 10 martie 2016

Pelinul negru

Artemisia vulgaris


Familia: Asteraceae

Genul: Artemisia

Specia: A. vulgaris

Denumiri populare: pelinariță, peliniță neagră, iarbă-bărboasă, vetricel, știr negru.[1]

Pelinul negru  este o plantă erbacee perenă înaltă (poate atinge 2 m), tonică, cu gust amar.

Este prezent în toată Europa. Preferă solurile bogate în azot, crește la marginea drumului, pe terenuri arabile, la altitudini de până la 1600 de m și rezistă la temperaturi de -15 grade C.[2]
Perioada de înflorire: iulie-septembrie.
Întrebuințări

Se folosește în medicina umană și veterinară.

Pe vremuri pelinul negru era folosit pentru frăgezirea cărnii de pasăre. Astăzi se folosește la condimentarea ei dar și a prăjiturilor (dulci sau sărate). 

În Japonia se folosește la diferite tipuri de daifuku, un produs de patiserie de origine chineză (caobing).[2]
 
Atenție, planta este toxică. Se recomandă folosirea cu precauție.

Fapt divers 
Știați că numele  orașului ucrainean  Cernobîl/Tchernobyl (Чорнобиль), înseamnă, de fapt, pelin negru-Artemisia vulgaris? "Чорно" (tchorno)=negru și "биль" (bylj)=iarbă, buruiană, termen folosit adesea cu sensul de pelin  (la fel ca în limba poloneză bylica).[2]

Denumiri în alte limbi: Mugwort (engleză), Beifuß/Gänsekraut (germană), Fekete üröm (maghiară), Armoise commune/Armoise citronnelle (franceză).



miercuri, 9 martie 2016

Pelinul alb

Artemisia absinthium


Familia: Asteraceae

Genul: Artemisia

Specia: A. absinthium

Plantă erbacee perenă înaltă (poate atinge 120 de cm), tonică, cu gust amar.

Perioada de înflorire: iulie-septembrie.
Florile, tulpinile tinere și frunzele (uscate) se folosesc la preparea infunziilor și tincturilor. Pentru informații despre acțiunile pelinului alb, indicațiile terapeutice, dar și precauții și contraindicații, vă recomand acest articol.

Pelinul se folosește (ca ingredient alături de fenicul, anason, și roiniță) la prepararea absintului.[1] Datorită aromei sale se utilizează și în cazul altor băuturi spirtoase (bitter, vermut, pelinkovac) și vinuri. [2]
 
În bucătărie se poate folosi în cantități mici pentru a condimenta carnea sau a da gust tocănițelor.[3]
Atenție, planta este toxică.
Denumiri în alte limbi: Absinthium/Absinthe wormwood/(Common) Wormwood (engleză), Wermut/Wermutkraut (germană), Fehér üröm/abszintüröm  (maghiară), (Grande) Absinthe (franceză).

Klouschtergaart, Luxembourg

Surse:
1. https://de.wikipedia.org/wiki/Wermutkraut
2https://en.wikipedia.org/wiki/Artemisia_absinthium
3. Kothe, W. Hans-Lexikon der Kräuter, KOMET Verlag GmbH, Köln, ISBN 978-3-86941-072-2