Toporașul

Viola odorata

Familia: Violaceae

Genul: Viola

Specia: V.odorata

Plantă perenă de 5-10 cm, cunoscută și sub numele de violetă, violă, viorea sau micșunea. Florile, albastru-violete, rareori roșiatice sau  albe, înfloresc în martie-aprilie.  Preferă solurile bogate în humus, afânate. O-ntâlnim în zăvoaie, tufărişuri, livezi. Este rezistentă la temperaturi scăzute.

Denumirea științifică vine din latinescul viola, care înseamnă violet, odorata, tot de origine latină, înseamnă "parfumat".

 
Deși o plantă foarte cunoscută și răspândită, se știe mai puțin că este comestibilă. Frunzele și florile toporașilor se pot folosi la prepararea salatelor. Deserturile ornate cu violete (în special torturile și prăjiturile) sunt extrem de atrăgătoare. În Franța Violettes de Toulous este o delicatesă.
Există chiar și un lichior preparat din violete, Parfait Amour.

Încă din secolul XIX din florile de toporași se prepară un parfum foarte fin.


Viola reichenbachiana

O specie foarte asemănătoare, fără a avea, însă, același parfum, este Viola reichenbachiana, denumire primită după numele lui Heinrich Gustav Reichenbach, cel dintâi botanist german din secolul XIX preocupat de studiul orhideelor. 

Comentarii

  1. Imi place categoria ta de plante comestibile din flora spontana. Sunt multe pe care le ignoram si ar trebui sa le readucem in farfurie :)
    Cu toporasi stiam ca se poate face sirop si dulceata si inca mai visez sa fac flori zaharisite. Nu stiam ca merg si la ceai. Merci de informatii !

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu mare drag. Uite,la rându-mi, aflu că se face și dulceață din aceste flori :) Am citit că înghețata preferată a reginei Elisabeta (Sisi) era cea de...toporași.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Brândușa de primăvară

Bulgărele de zăpadă/Călinul